Skip to content

Kennisbank Fondsenwerving

voor partners

Deze informatie is een aanvulling op de basiscursus Succesvol Fondsenwerven die De Rotary gratis aanbiedt voor de partners van de Haarlemse Alliantie tegen Kinderarmoede (HATKA) en andere stichtingen, goede doelen en (aanstaande) impactondernemers.

Succesvol fondsen werven, hoe doe je dat?

Je hebt een fantastisch project opgezet en je zoekt nog de financiering om ook echt van start te gaan. Of je bent al een eind op weg maar hebt fondsen nodig om uit te breiden en nog meer impact te maken. In fondsenwerving is het belangrijk dat je een goed doordacht verhaal hebt, dat je goed kunt uitleggen wat je wilt bereiken, welke impact je wilt maken voor welke doelgroep en wat je daarvoor nodig hebt. Een goed projectplan is de basis voor goede fondsenwerving en bevat een helder doel, omschrijving van de doelgroep en een tijdplan. Daarnaast een realistische begroting en een sluitend dekkingsplan. Heb dat alles, dan ben je klaar om te gaan fondsenwerven en dat kan op heel veel verschillende manieren. Voor sommige projecten is het organiseren van een evenement (hardlopen, fietstocht, concert) een goed idee, voor andere projecten is een aanvraag voor een fonds of gemeentelijke subsidie meer geschikt. Kijk naar je project, de doelgroep en kies de vorm van fondsenwerving die bij jouw project past voor het beste resultaat!

Ga direct naar:

Het projectplan, waar begin ik?

Bekijk het onderstaande stappenplan:

Hoe maak ik een begroting?

Maak een realistische begroting, met daarin zo specifiek mogelijk wat je wilt uitgeven. Vergeet de kosten voor de eigen organisatie niet, dus kantoor, mensen, communicatie, fondsenwerving etc., de CFB-norm hiervoor is 12,5% van je totale begroting. Werk je met vrijwilligers, neem dan de kosten mee voor werving, opleiding of scholing, vrijwilligersvergoedingen en reiskosten. Ook als je sommige kosten niet direct maakt, bijvoorbeeld als je de materialen gesponsord krijgt en de ruimte gratis mag gebruiken, is het goed om deze bijdragen in natura te vermelden en in je dekkingsplan aan de inkomstenkant op te nemen. Dat maakt je eigen bijdrage en het aantal financiers groter. Neem tot slot een post ‘onvoorzien’ op van ongeveer 5-10% van je totale begroting. Loopt je project meerdere jaren, maak dan een meerjarenbegroting, het is voor financiers fijn om te zien wat de kosten op de langere termijn zijn.

Hoe maak ik een dekkingsplan?

Een gemiddeld dekkingsplan laat alle inkomsten zien, ook de eventuele eigen bijdrage van deelnemers, gesponsorde materialen, subsidies en donaties van fondsen of particulieren. Zorg dat je eigen dekkingsplan ongeveer 140% van de maximale kosten dekt. Daarmee maak je ruimte voor eventuele afwijzingen of lagere toekenningen van aangevraagde bedragen. Als je een dekkingsplan aan een fonds  of financier stuurt, maak je een versie van de meest waarschijnlijke variant van een 100% gedekte uitvoering, waarbij je aangeeft wat reeds toegekend is, wat in aanvraag is en eventueel ook welke aanvragen reeds afgewezen zijn.

Waar vind ik de juiste financiering voor mijn project?

Heb je snel geld nodig voor een eenmalig project? Denk dan aan een online campagne (facebook, Instagram of go-fund-me) of special event (charity run, koekjes bakken op school) of in-kind donations (vrijwilligers die helpen in de organisatie of bedrijven die spullen doneren). Heb je een groter doel en langer de tijd? Denk dan aan een subsidie of fondsaanvraag of zelfs nalatenschappen-werving. Ook samenwerken met het bedrijfsleven is een optie. Voor kleinere bedragen kan je MKB vragen om een eenmalige bijdrage, voor grotere programma’s kan je bij de grotere (nationale of internationale) bedrijven in je omgeving informeren naar hun MVO- beleid.

Vragen of aanvullingen

Heb je vragen over- of aanvullingen voor deze pagina, of vind je niet waarnaar je op zoek bent? Neem dan contact met ons op.

> Mail naar: info@hatka.nl t.a.v. Joris Obdam

Met dank aan:

Back To Top