
Doorbraakmethode
Een veertigtal ondernemers en professionals uit Haarlem verzamelden zich in De Koepel waarna de bijeenkomst werd afgetrapt door dagvoorzitter Guust-Jan Timmerman van HATKA. Hij gaf het stokje over aan Thijs van dan Enden van het Instituut voor Publieke Waarden (IPW), die invulling gaf an de ochtend.
Van den Enden gaf een inkijkje in de ‘Doorbraakmethode’ van het IPW, waarmee zij haperende of onwrikbare bureaucratische processen te lijf gaan. Regelingen en wetten die niet goed werken kunnen mensen onnodig in een armoedeval storten. Maar, zoals het IPW liet zien, dezelfde regelgeving biedt vaak alternatieve routes die bewandeld kunnen worden om mensen te helpen. En dat levert zomaar een flinke reductie van de, veelal maatschappelijke, kosten voor die hulp op! Het IPW wordt daarom vaak door overheden ingeschakeld, maar pakt ook op individueel niveau graag zaken op.
Praktijk
Ella Zander, van Ruud Zander Schoonmaakbedrijf vertelde hoe zij de opmerkzaamheid ten aanzien van het (financiële) welzijn van hun medewerkers hebben georganiseerd. Ze benadrukte het belang van een persoonlijke band en van tact om medewerkers met problemen te kunnen herkennen en bijstaan. Belangrijk voor Ella is dat het
Ook Hans Maarten de Boer van Cavex gaf het belang van zo dicht mogelijk bij je werknemers staan en te kijken naar wat je wél kunt doen. Zoals het verstrekken van een lening in overleg met de financiële administratie, of het dragen van juridische kosten, maar daagt ook uit om te kijken hoe je omgaat met beloning. In zijn bedrijf krijgen de lagere loonschalen percentueel de grootse loonsverhoging of winstuitkering.
Oneloan
Dimitri Arpad presenteerde het werk van Oneloan. Oneloan hanteert een integrale aanpak bij schulden die problematisch dreigen te worden. Oneloan neemt als kredietverstrekker in eerste instantie alle schulden over van hun klant en betaalt ze. Zo heeft de klant nog maar één schuld en – door begeleiding en hulp – een haalbaar traject om deze af te lossen. En dat geeft lucht. Immers, een groot probleem bij schulden is dat ze stress opleveren en die stress is volgens Dimitri Arpad vaak absoluut funest voor het zelf in staat zijn om een oplossing te vinden. Dit is waarom Oneloan werkt.
Oneloan heeft als Social Enterprise een bedrijfsmodel dat erop gericht is steeds meer klanten te kunnen en blijven helpen en zo bij te dragen aan een schuldenvrije maatschappij.
Ideeënsessie
Onder leiding van het IPW werd de zaal in groepen verdeeld om onderling ideeën en inzichten te delen. De belangrijkste conclusies werden daarna plenair gepresenteerd. Uit de door de aanwezigen ingevulde evaluatieformulieren bleek dat deze uitwisseling als het meest waardevol van de ochtend werd ervaren en dat daar in de toekomst ook meer behoefte aan is. Daar willen wij graag mee verder.

Afsluiting en kennisbank
Joris Obdam sloot namens HATKA de ochtend af met een woord van dank voor de betrokkenheid van de aanwezigen. En hij wees op de kennisbank voor werkgevers met informatie en links naar relevante hulporganisaties, regelingen en mogelijkheden die werkgevers kunnen helpen bij het ondersteunen van medewerkers met geldstress.
De ochtend in de Koepel werd vervolgens afgesloten met een eenvoudige, maar lekkere gezamenlijke lunch waarbij er nog flink werd nagepraat.
Meer weten?
Heb je vragen of opmerkingen over ons evenement. Of wil je meer weten over ons project ‘Werknemers met geldstress’ of over de andere activiteiten van de Haarlemse Alliantie tegen Kinderarmoede? Neem dan contact met ons op.